Często dopada nas taka sytuacja, podczas której staramy się zrzucić nieco wagi, jednak czujemy nieodpartą chęć dotyczącą tego, aby spożyć odrobinę fast foodów. Chipsy i frytki zawierają niestety bardzo dużo tłuszczu. Ze względu na to nie są dla nas najlepszym rozwiązaniem, jeżeli dokładamy wszelkich starań co do tego, aby dbać o naszą linię. Czy oznacza to, że jeżeli chcemy stracić na wadze, to kategorycznie musimy zapomnieć o tym, aby spożywać dobre jedzenie? Niekoniecznie, musimy po prostu znaleźć ciekawe alternatywy dla fast foodów pełnych tłuszczu i węglowodanów. Skrobiowe węglowodany to jeden z kolejnych wrogów naszej diety.

Możemy jednak bardzo sprytnie poradzić sobie z takimi zachciankami, jeśli wykorzystamy w odpowiedni sposób warzywa i przyprawy. Ochota na hamburgera lub pizzę? Zamiast tego spróbuj upiec warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Wybierając piekarnik, łatwo jest kontrolować ilość używanego oleju i soli, a jednocześnie trzymać się zdrowszych warzyw. Jeżeli dodamy do warzyw odpowiednie mieszanki przyprawowe, z całą pewnością zaspokoją nasze kubki smakowe, a dostarczą nam o wiele mniej kalorii.

Słyszeliście o chipsach z jarmużu? Możecie przekąsić je zamiast klasycznych chipsów ziemniaczanych!

Zamień niezdrowe chipsy ziemniaczane na pyszne chipsy z jarmużu, które będą doskonałym podkreśleniem smaków na twojej diecie. Możesz zjeść ich o wiele więcej, a mimo tego nie przytyjesz od nich. Czy to nie doskonałe rozwiązanie w postaci alternatywy dla zwykłych chipsów z ziemniaków bogatych w tłuszcze i cukier? Kiedy zastosujesz dodatkową zieleninę w swojej diecie, to nie tylko ograniczysz liczbę spożywanych kalorii, ale także zwiększysz znacznie liczbę spożywanych przez ciebie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Możesz nawet upiec chipsy we wszystkich swoich ulubionych smakach, takich jak klasyczny (olej, sól i pieprz), sól morska i ocet lub kilka innych kombinacji przypraw. Możesz przykładowo zrobić sobie chipsy jarmużowe, które będą wykonane w stylu paprykowym lub pomidorowym. Wystarczy, że zastosujesz odpowiednie mieszanki przypraw. Polecamy także skosztowania chipsów z jarmużu, na które dodamy przyprawę indyjską. To prawdziwe niebo w gębie.