Mięso jest bardzo ogólnym terminem, który stosujemy podczas opisywania setek różnorodnych pokarmów z grupy zwierzęcej, które bezpośrednio pochodzą z ciała zwierzęcia. Do mięsa zaliczymy skrzydełka, kawałki mięśni, nogi zwierzęce, a także wnętrzności zwierząt. Jednak mięso mogą stanowić także różne rodzaje podrobów i gotowych produktów, które zostały przetworzone zgodnie ze ścisłymi przepisami. Całe mięso z grupy zwierzęcej możemy przepisać do jednej grupy. Z kolei ryby pomimo tego, że logiczne byłoby uznanie, iż mają mięso, zaliczamy do grupy tak zwanych owoców morza.

Ryby mogą być czasami uznawane za mięso przez podobieństwo nie tylko w smaku, ale także w składnikach odżywczych, które dostarczają naszemu organizmowi. Czyli ryba jest po prostu jednym z wielu owoców morza, które możemy wyszczególnić wśród pokarmów wyławianych z wód słonych. Z kolei mięsa są zazwyczaj mięśniami szkieletowymi, do których przylegają również kawałki tłuszczu zwierzęcego. Kategoria ta składa się z mięsa zwierząt takich jak świnie, bydło, jagnięta i wiele innych. Możemy do niej przypisać dosłownie każde zwierzę, które przychodzi nam na myśl.

Słowo ryba odnosi się zarówno do rodzaju potrawy, jak i zwierzęcia, z którego jest przygotowywana

W przypadku ryb kategorie są nieco bardziej skomplikowane, ponieważ ryby należą do rozległej kategorii owoców morza. Z kolei w owocach morza oprócz ryb możemy znaleźć inne różnorodne pokarmy, takie jak na przykład skorupiaki, mięczaki i innych jadalnych gatunków zamieszkujących oceany i morza. Ryba może być elementem posiłku lub czasami jest po prostu spożywana jako posiłek samodzielnie bez żadnych innych dodatków. Ryby i mięso mają mnóstwo podobieństw, jak na przykład fakt dotyczący tego, że są źródłem ogromnej ilości żelaza. Ryby mają zazwyczaj niski poziom tłuszczu pomimo tego, że zawierają w swoim składzie całkiem sporo składników omega 3.

Jedzenie ryb jest uznawane w wielu stronach świata za najbardziej pożywne i łatwo dostępne z pokarmów. Prawdopodobnie mogą im dorównywać jedynie jajka. Ryby składają się z wielu składników odżywczych, które obniżają ciśnienie i pomagają nam w walce z chorobami serca. Z kolei mięso jest również dobrym źródłem witamin takich jak B12, fosfor, żelazo i oczywiście wysokiej jakości białko niezbędne ludziom do budowy mięśni.