Kiedy mówimy o najzdrowszej diecie na świecie, prawdopodobnie wszyscy będziemy mieli na uwadze dobrze znaną dietę śródziemnomorską. Jest obfita w owoce, warzywa, ryby i przede wszystkim świeże artykuły spożywcze, które zdobywa się nieopodal miejsca zamieszkania. W tej diecie źródłem tłuszczu i białka są orzechy, oliwa, rośliny strączkowe oraz ryby. Szybko zauważymy, że w menu jest znacznie mniej mięsa niż w przypadku typowych diet spotykanych na zachodzie, czy też na terenie Stanów Zjednoczonych Ameryki.

W diecie śródziemnomorskiej zakładamy, że ryby i drób są najważniejszym źródłem czystego białka. Dlatego też znacznie ograniczamy w tym przypadku spożycie czerwonego mięsa. Wiele badań sugeruje, że stosowanie tego wzorca żywieniowego sprawia, że mamy lepszą kontrolę nad naszym zdrowiem oraz przyspieszamy zmniejszanie wagi. Przejście na dietę śródziemnomorską może także pomóc nam w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Tym samym pomaga ona zmniejszać stany zapalne wynikające z nieprawidłowego odżywiania oraz redukuje ryzyko zawału serca.

Jeżeli pomysł dotyczący zmiany całego twojego jadłospisu zdaje się nieco trudniejszy, możesz wprowadzać zmiany w diecie małymi kroczkami, które będą systematycznie przybliżały cię do tego, aby znaleźć się coraz bliżej zdrowego sposobu odżywiania. Poniżej zwrócimy uwagę na kilka podpunktów diety śródziemnomorskiej, które pomogą każdemu wdrożyć zdrowsze zmiany w życie. Bez względu na to ile z nich wprowadzisz do jadłospisu, twoja dieta z pewnością stanie się zdrowsza.

Przyrządzaj posiłki wykorzystując oliwę z oliwek

Jeżeli do tej pory smażyłeś potrawy na oleju kokosowym, maśle, czy też rzepakowym, od dziś zmień ten nawyk. Zgodnie z zaleceniami zdrowej kuchni, w twoim menu powinna pojawić się oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonale uzupełnią one naszą dietę bogatą w ryby, drób i owoce morza. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe poprawią poziom cholesterolu HDL. Wiele badań wykazało, że zamiana masła na oliwę z oliwek przyczynia się do realnej poprawy naszego zdrowia, w tym samopoczucia.

Jedz więcej ryb – założenie diety śródziemnomorskiej

Głównym źródłem białka w diecie śródziemnomorskiej są ryby, a dopiero po nich mięso drobiowe. Dlatego też, jeżeli chcemy podążać za założeniami tej diety, powinniśmy nastawić się na to, że w naszym jadłospisie pojawi się więcej ryb. Na obiad, zamiast kawałka steka wołowego możemy spożyć grillowanego łososia z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Dieta ta kładzie nacisk przede wszystkim na tłuste ryby, takie jak na przykład makrela, sardynki i łosoś, ponieważ w tłuszczu rybnym znajduje się mnóstwo odżywczych związków niezbędnych dla naszego mózgu oraz prawidłowego rozwoju ciała.

Jeżeli obecnie w ogóle nie spożywasz ryb, dobrym punktem wyjścia byłoby wprowadzenie ich przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie chcesz spożywać ryb bogatych w tłuszcze, zawsze możesz sięgnąć po kilka chudych zamienników, takich jak na przykład dorsz lub tilapia. Pomimo tego, że nie mają tak wielu odżywczych związków, nadal będą bardzo dobrym źródłem białka, które uzupełni naszą dietę.

Więcej warzyw w diecie to więcej zdrowia dla twojego ciała!

Chcesz zainwestować w swoje zdrowie? Zatem jedz warzywa codziennie! Nawet po kilka porcji w trakcie jednej doby. Jeżeli przyjrzysz się swojej diecie i zauważysz, że nie ma w niej prawie w ogóle zieleniny, prawdopodobnie oznacza to, że musisz koniecznie zmienić coś w związku ze swoim stylem odżywiania. Jeżeli nie masz pomysłu na to, w jaki sposób wykorzystać warzywa do posiłku lub jesz cos na słodko, prawdopodobnie możesz wzbogacić nimi swoją dietę na podstawie przekąski. Na przykład poprzez dodanie do posiłku garstki pokrojonej papryki, czy też pomidora. Nie zaszkodzi również dodanie kilku listków szpinaku lub sałaty do ryby, lub porcji mięsa.

Pełne ziarna powinny stać się twoim źródłem zdrowych tłuszczy!

Dodawaj do diety pełne ziarna, które nie zostały poddane żadnej obróbce. Nieprzetworzone ziarna są najzdrowszym źródłem tłuszczu na świecie zaraz obok ryb i orzechów. Uzupełnij węglowodany oraz tłuszcze w diecie za pośrednictwem komosy ryżowej. Nie zapominaj również o wielu sycących ziarnach, które można ugotować i połączyć z innymi dodatkami, aby zwiększyć ich walory smakowe. Na przykład z grzybami. Śniadania możemy uzupełnić miską nieprzetworzonych płatków owsianych lub otrębów owsianych z miodem.

Kolejny produkt, którego nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie podczas podążania za dietą śródziemnomorską to orzech. Przede wszystkim warto postawić na bogate w zdrowe tłuszcze orzechy, takie jak orzechy włoskie, pistacje, nerkowce, migdały. Kiedy zamienimy puste kalorie w postaci chipsów, batonów, przekąsek bogatych w cukier na nieprzetworzone orzechy wypełnionymi minerałami, witaminami i zdrowymi tłuszczami, z całą pewnością nasz organizm podziękuje nam za to na stare lata.