Na diecie wegańskiej wiele osób słusznie zamartwia się tym, czy aktualny jadłospis dostarcza im wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Czasami warto wspomóc sobie tak restrykcyjną dietę dodatkowymi witaminami w postaci tabletek. Syntetyczne witaminy lub minerały mogą być niezwykle przydatne, gdy stosujemy dietę o rygorystycznych ograniczeniach, tak jak ma to miejsce w przypadku weganizmu. Pomimo dobrych intencji bardzo wiele osób na diecie wegańskiej nie dostarcza swojemu organizmowi dostatecznej ilości witamin z grupy B oraz żelaza.

Wiele badań wykazuje, że zarówno wegetarianie, jak i weganie ze względu na brak spożywania mięsa lub ryb są w grupie ryzyka osób posiadających niedobór witamin z grupy B. Witamina B12 jest niezwykle ważnym elementem codziennej diety. Pomaga nam w metabolizowaniu białek i uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Odpowiada zatem za układ całego naszego układu odpornościowego, ponieważ organizm potrzebuje jej, aby w prawidłowy sposób przenosić tlen między komórkami.

Co jeżeli spożywamy zbyt mało witamin z grupy B?

Spożywanie zbyt małej ilości witamin z grupy B może być niezwykle niebezpieczne dla naszego organizmu. Okazuje się, że zbyt mała ilość szczególnie witaminy B12 prowadzi do anemii lub nawet uszkodzenia układu nerwowego. Takie niedobory mogą doprowadzić do niepłodności i chorób serca. Dzienne spożycie tej witaminy nie powinno być niższe niż 2,5 mikrograma w przypadku osoby dorosłej. Warto również zaznaczyć, że matki karmiące piersią powinny spożywać dziennie nawet od 20 do 30% witaminy B12 więcej.

Wegetarianie mogą wspomagać swoje spożycie witaminy B12 produktami w postaci nabiału lub po prostu spożywaniem jajek. O wiele trudniej jest jednak uzupełnić te braki osobom, które przeszły w pełni na dietę wegańską. Aby dodać do naszej diety witaminę B12 na diecie wegańskiej, powinniśmy wzbogacić jadłospis w różnorodne produkty pochodzenia roślinnego, do których producenci dodają witaminy. Przykładem są mleka roślinne. Na przykład sojowe odpowiedniki mleka. Dobrym źródłem witamin z grupy B na diecie wegańskiej będą także drożdże odżywcze oraz płatki śniadaniowe wzbogacone dodatkowym kompleksem witaminowym. Najlepiej wybierać płatki z pełnego ziarna.